martes, 20 de noviembre de 2018

L'autoregulació de l'aprenentatge. Cap a una educació centrada realment en l'alumne...


Com poden els alumnes gestionar la seva formació? Fins a quin punt fomentem una educació autònoma i responsable?

Durant entrades posteriors veníem parlant d’una educació activa i centrada en l’alumne, portant-nos a parlar de nous rols docents. Ara bé, el fet de passar del professor transmissor als nous rols, implica que l’alumne hagi de desenvolupar una major autonomia i responsabilitat a l’hora de gestionar la seva formació, i això ho podem treballar partint del procés d’autoregulació de l’aprenentatge, el qual presentarem partint del model cíclic de Zimmerman (2000). Aquest, segons Panadero i Alonso-Tapia (2014), es divideix en tres fases: planificació, execució i autoavaluació.

Respecte a la fase de planificació, Zimmerman parla d’una primera part centrada en l’anàlisi de la tasca, una aplicació pedagògica directa on l’alumne, a través d’un procés metacognitiu, estableix els objectius a assolir i planifica les estratègies per realitzar la tasca. Parlem d’un procés ensenyable, fins a assolir l’autonomia, i que cal tenir en compte per connectar amb l’interès dels alumnes. Per això, cal tenir en compte les creences automotivadores dels alumnes, les expectatives, motivacions, interessos i valors que influeixen a l’hora d’aprendre. Encara que hauríem d’incloure les emocions, és important que els docents connectin amb els interessos i valors, de mostrar expectatives que no condicionin els resultats dels alumnes, de mostrar confiança. A més, convé orientar les metes a assolir.

Pel que fa a l’execució, parlem d’una fase on l’exercici metacognitiu és essencial. Zimmerman parla d’una primera part, l’auto-observació, on valora el treball que està realitzant (i si convé realitzar modificacions). Per aconseguir-ho, portarien a terme dues activitats: l’automotorització, on l’alumne compara el que fa amb els criteris (el docent ha de deixar clars els estàndards d’avaluació), i l’autoregistre, on l’alumne anota totes les dades relatives al procés i que ajuda a monitoritzar i reflexionar. Per això, és important que els docents programin espais i eines de reflexió. A més, també existeix una part d’autocontrol, ja que l’alumne ha de controlar els factors externs que poden afectar a la seva activitat. Com a docents, cal tenir en compte els factors que poden alterar les emocions, les quals afecten l’aprenentatge i als resultats.



Per últim, a la fase d’autoreflexió, trobaríem dues subfases: autojudici i autoreacció. Pel que fa a la primera, parlem de la fase a la qual l’alumne avalua la seva activitat, sent essencial la capacitat reflexiva, especialment a l’hora de detectar errors i gestionar-se. A aquest exercici, el qual remarca la idea de l’error com a motor d’aprenentatge, l’acompanya el procés d’autoreacció, el qual pot tenir efectes positius (inferència adaptativa) o negatius (inferències negatives). Per això hem de tenir present la importància del control de les emocions, sent capaç d’acompanyar a l’alumne.

L’aprenentatge autoregulat, doncs, es presenta com un procés essencial quan l’objectiu de l’alumne és aprendre (i no una nota). Parlem de la forma, per excel·lència, d’apoderar a l’alumne, de fer-li partícip de la seva formació, i això ens porta a qüestionar-nos: estan tots els alumnes capacitats? Quan són suficientment responsables per autoregular-se?


Un exemple d'experiència centrada en el desenvolupament
 de la metacognició a l'educació primària





Bibliografia:
Panadero, E. y Alonso-Tapia, J. (2014). ¿Cómo autorregulan nuestros alumnos? Revisión del modelo cíclico de Zimmerman sobre autorregulación del aprendizaje. Anales de Psicología, 30(2), 450-462. Recuperado de http://www.redalyc.org/pdf/167/16731188008.pdf

Zimmerman, B. J. (2000). Attaining self-regulation: A social cognitive perspective. In M. Boekaerts, P. R. Pintrich & M. Zeidner (Eds.), Handbook of self-regulation (pp. 13-40). San Diego: Academic Press.


No hay comentarios:

Publicar un comentario