martes, 30 de octubre de 2018

Buscant un docent per al món actual...


Com ha de ser la formació del professorat? Com aconseguim formar-nos per donar resposta als nostres alumnes? Fa unes setmanes que varen començar aquest procés, que durarà tota la vida, i arriba el moment de dedicar-li aquest espai.

Anteriorment vàrem reflexionar sobre la societat i l’educació del s.XXI, sobre les característiques i canvis necessaris per a una educació contemporània, i evidenciarem un aspecte essencial: no té sentit que el docent sigui un expert transmissor de coneixement, sinó que ha de ser un guia que acompanyi als alumnes durant processos d’aprenentatge actius. Això compromet la concepció del docent, apareixent com expert en 3 coneixements: ciència, pedagogia i tecnologia.

Seguint a Mishra i Koehler (2006), ha de desenvolupar un coneixement transversal, el “Technological, Pedagogical Content Knowledge” (TPACK), per poder generar processos d’ensenyament-aprenentatge enriquidors. Ja no val que sigui un expert en la matèria i tingui nocions didàctiques (Shulman, 1986, ja defensava el “Pedagogical Content Knowledge”), sinó que ha de tenir una competència tecnològica-pedagògica-conceptual, un coneixement transversal derivat de la confluència dels coneixements.


TPACK (Infografia presentada pel nostre grup)

A l’era digital, com avançava Siemens (2010), el docent ha d’assumir nous rols derivats de les condicions del coneixement. Si a nosaltres, natius digitals amb formació i competències, ens costa fer un ús correcte de la informació, podria un alumne tot sol fer una correcta recerca? Un bon ús de fonts i recursos? És essencial que els docents siguin un exemple, que acompanyin i siguin capaços de modelar les fonts i gestionar la informació. Parlaríem, seguint la UNESCO, d’una espècie de Coconstructor de coneixement, capaç de treballar en equip (sent expert i col·laboratiu), d’organitzar i comunicar; d’acompanyar proporcionant fonts d’informació, qüestions i zones de desenvolupament; i d’avaluar contínuament i amb feedbacks positius, sense oblidar la metacognició.


Transformant els docents i la docència
(Infografia presentada pels companys i companyes Cárdenas, García, González i Ribas)

Això, requereix una competència digital que millora la competència docent. Per això, s’ha creat el “Marco Común de Competencia Digital Docente”, una eina que, dividint la competència en àrees i microcompetències, ens permet avaluar el nostre nivell. Resulta fonamental per veure que, com a les llengües, la competència no és estàtica, sinó que s’ha d’utilitzar i potenciar, i per reflexionar sobre les nostres necessitats.

Convé recordar que, parlant de competència digital, hi ha un aspecte que va més enllà del competencial: el compromís ètic. Si parléssim d’un model holístic de competències, seguint a Esteve, Castañeda i Adell (2018), parlaríem de competències en la creació-gestió de metodologies i pràctiques, en la creació de continguts pedagògics digitals, en l’ús d’eines adaptades al context, en l’ús de models digitals de comunicació amb les famílies i, especialment, en la pràctica reflexiva-mental. D’aquestes, la reflexiva ens pareix imprescindible per, aplicant el coneixement TPACK, analitzar la pràctica i tractar de millorar-la. És per això que, encara que parlem de competències digitals, reialment podríem parlar de competències en general, ja que, com vàrem veure, la societat ja és digital. Per això diem que el compromís ètic va més enllà: parlem d’un compromís amb les TIC, l’educació i la societat. Un compromís amb el futur: fer d’aquest món un món millor.



Un exemple d'experiència en la qual comencem a veure els nous rols docents


Bibliografia
Esteve, F., Castañeda, L. y Adell, J. (2018). Un Modelo Holístico de Competencia Docente para el Mundo Digital. Revista Interuniversitaria de Formación del Profesorado (RIFOP) 91(32.1). Versió post-print de 9 de marzo de 2018, recuperada el 30 d'Octubre de 2018 de https://aufop.blogspot.com.es/2018/03/rifop-91-321-un-modelo-holistico-de.html

Instituto Nacional de Tecnologias Educativas y de Formación del Profesorado (2017). Marco Común  de Competencia Digital Docente. Recuperat el 30 d'Octubre de 2018 de
http://educalab.es/documents/10180/12809/Marco+competencia+digital+docente+2017/afb07987-1ad6-4b2d-bdc8-58e9faeeccea

Mishra, P. & Koehler, M. (2006). Technological Pedagogical Content Knowledge: A Framework for  Teacher Knowledge. Teachers College Record, 108 (6), (1017-1054). Recuperat el 30 d'Octubre de 2018 de: http://one2oneheights.pbworks.com/f/MISHRA_PUNYA.pdf

Naranjo, C. (2007). Cambiar la educación para cambiar el mundo. Recuperat el 30 d'Octubre de 2018 de: http://claudionaranjo.net/pdf_files/education/cambiar_la_educacion_ch_4_spanish.pdf

Siemens, G. (2010). Teachers role. Traducció recuperada el 30 d'Octubre de 2018 de:
http://aprendreescrear.blogspot.com/2014/10/llavors-que-creixen.html

UNESCO(2017). Transforming Teaching, Learning, and Assessment. A Global Paradigm Shift. Recuperat el 30 d'Octubre de 2018 de:
http://www.ibe.unesco.org/sites/default/files/resources/03_transforming_teaching_learning_and_assessment_31oct.pdf 


No hay comentarios:

Publicar un comentario